MindfulnessPsykologi Blog

Mindfulness, metode eller teori?

I de seneste år er Mindfulness blevet mainstream og jeg tror, at alle efterhånden har hørt om Mindfulness, på den ene eller anden måde.

Mindfulness er også blevet vidt brugt indenfor psykologien, og der er kommet hele behandlingsmanualer og tilgange, som bygger på Mindfulness, meditation og noget andet. Også forskningen har vist flere positive effekter ved Mindfulness og meditation, så det er ikke så underligt, at Mindfulness har vundet stort indpas i vores verden.

For mig personligt, har jeg haft en del at gøre med Mindfulness. For mig startede det på universitetet, hvor jeg skrev flere opgaver om Mindfulness, og satte mig grundigt ind i hvad det er og hvordan det kan bruges.

Sjovt nok, så fik jeg aldrig startet en reel mindfulness praksis, så det var faktisk først i slutningen af studiet, at jeg prøvede at udøve Mindfulness, da jeg fulgte et Mindfulness forløb i min praktik. Nu ville jeg elske at kunne fortælle, at jeg herfra havde en Mindfulness praksis, som stadig er fuldt ud aktiv, men det er ikke tilfældet.

Ligesom mange andre mennesker jeg har mødt, så forsvandt min Mindfulness praksis gradvist, efter forløbet i min praktik var overstået. Det var ikke fordi Mindfulness ikke gav noget, for jeg oplevede både mere ro, fokus og trivsel, men så kom hverdagen og gradvist gik der længere og længere imellem, at jeg faktisk satte mig ned og lavede Mindfulness øvelserne, indtil det helt stoppede (måske du kender det her?)

I en af mine senere ansættelser hos Falck Healthcare blev jeg valgt til, at skulle være ‘Mister Mindfulness’ og jeg arbejdede igen meget med Mindfulness, men igen uden at det førte til en reel Mindfulness praksis. Jeg blev dog meget klogere på hele MIndfulness metoden og teorien, både i forskningen og i praksis, og jeg skrev også en lille bog om Mindfulness.

Jeg kunne fortsætte denne historie længere, men det er faktisk meget det samme billede hele tiden. Jeg har beskæftiget mig meget med Mindfulness, men faktisk ikke særlig meget i praksis. Det er først indenfor det sidste års tid, at jeg rigtigt har startet en Mindfulness praksis, hvilket for mig er meget hjulpet af online øvelser, som fx dem fra Falck Healthcare (https://www.falckhealthcare.dk/sundhedsportal/psykisk-sundhed/mindfulness/)

Nå men nok om mig, og mine erfaringer med Mindfulness. Som du nok kan læse ud af det her, så er jeg en varm fortaler for Mindfulness praksis, og jeg tror fuldt og fast på, at en reel praksis har mange positive følger.

Men er Mindfulness egentligt en teori i sig selv, eller er det mere en virkningsfuld metode eller endda mere et redskab?

Jeg har ikke et endegyldigt svar, så det følgende er min opfattelse, på baggrund af min viden og undersøgelser af Mindfulness.

Som jeg ser det, så hver gang Mindfulness bruges som metode i terapi eller lignende, så følger der altid noget andet med. Det handler ofte om, at man skal arbejde med sine tanker på samme tid, som man har en Mindfulness praksis, og Mindfulness delen bruges ofte, som en del af behandlingen, der understøtter andre dele, men som ikke står alene. Oftest har jeg set, at Mindfulness bruges sammen med kognitiv terapi, hvor man netop arbejder med ens tanker, følelser, adfærd og kropsfornemmelser, og de vurderinger man selv har af disse elementer, og af omverdenen og sig selv generelt. Her er Mindfulness bestemt meget brugbart og hjælpsomt, og jeg arbejder selv på denne måde, når det giver mening for klienten.

Også i litteratur omkring Mindfulness er der altid nogle andre og flere elementer end alene Mindfulness meditation og fokus.

Dette er egentligt ikke overraskende. En af Mindfulness helt store styrker er netop, at det er simpelt. Alle kan bruge det, og det er meget let at lære, omend det kan være meget svært at mestre (hvis man da overhovedet kan tale om at kunne mestre Mindfulness, da enhver er sin egen mester, hvis de selv vurderer sig som en sådan). Derfor bliver det til meget korte bøger om Mindfulness, hvis de skal skrives uden alt for meget forsknings snak. Samtidig giver Mindfulness bare et endnu stærkere udbytte, hvis det laves samme med andre redskaber, fordi Mindfulness skaber et fantastisk udgangspunkt for, at arbejde psykologisk med sig selv.

Derfor mener jeg, at Mindfulness i sig selv ikke er en metode eller en teori, men mere er et meget virksomt redskab, som understøtter faktisk stort set alt anden psykologisk behandling. Jeg er meget glad for Mindfulness meditation og bevidsthedstræning, og jeg opfordrer tit mine klienter til at prøve det, men netop fordi det ikke er en metode i sig selv eller en komplet teori, så bruger jeg det sjældent i mine sessioner med klienter, fordi jeg oftest mener, at selve Mindfulness meditationerne ligeså godt kan laves udenfor sessionerne med mig, og min klienters penge derfor er bedre brugt på alt det ved siden af Mindfulness praksissen.

Jeg vil gerne anbefale alle at lave Mindfulness, og opfordre alle interesserede til, at prøve det af. Find gerne en gruppe og lave det sammen med, og start eventuelt med Mindfulness øvelser, som du kan finde på nettet. Og husk, det vigtigste er at gøre det.

At lave øvelserne i et interval som passer ind i din hverdag, og du kan ikke gøre noget forkert. Bliver du oversvømmet af tanker og følelser, så er det helt fint. Kan du finde ro og stilhed, så er det helt fint. Er du som de fleste andre, og svinger imellem disse to yderpunkter, så er det også helt fint. Det vigtigste er bare, at du er venlig overfor dig selv, og husker at selve det, at du gør det, er din succes. Ikke hvad der sker i øvelsen. Så lad være med at kritisere dig selv og bare leg med det, uden at dømme og uden at have forventninger, så skal de positive følger nok komme.

Hvis du vil vide mere om kognitiv terapi, så prøv eventuelt den kognitive diamant eller start med at arbejde med dine negative tanker.

Du kan også finde flere Mindfulness øverlser her.

Vil du gerne have mere guidede Mindfulness øvelser, så søg på nettet eller brug eventuelt linket fra før til Falck Healthcare.

Del det du lige har læst!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.