Psykologi Blog

Om at finde Visdom

Jeg kan huske, at helt tilbage fra barndommen har det altid været fortalt, af både mennesker omkring mig og i bøger og medier, at visdom er noget alle bør opsøge og, at det er noget som man kan finde efter en stor indsats, fx ved at læse tykke filosofiske bøger eller ved at meditere i lang tid, og da helst uden mad og drikke og i en ensom hule, et eller andet afsides sted.

Visdom har derfor for mig, altid været noget der var værd at stræbe efter, men som også var ekstremt svært at opnå. Det var et mål der lå meget langt væk, og som krævede en meget stor indsats, og som jeg derfor hele tiden følte, at jeg måtte gøre noget for at finde. Og her bruger jeg bevidst ordet ‘finde’, for visdom er ofte beskrevet i bøger og andre medier, som noget der kan findes, og ofte også som noget der er endegyldigt, forstået på den måde, at når først man har fundet det, så er det en visdom, som er den samme for andre, der også har fundet den.

På en måde kunne man altså tale om, at visdom var ligesom en ting. Det er noget man kan finde og når først man har det, så er man vis.

Det er i hvert fald det billede af visdom, som jeg har fået med mig, og som jeg har båret med mig i mange år. Når jeg ser tilbage nu, kan jeg også godt se, at det har gjort, at jeg har søgt efter denne visdom vidt og bredt, både i filosofi, spiritualitet, psykologi, kosmologi, biologi og fysik.

Men her i de seneste år, så er jeg begyndt at opleve, at visdom slet ikke er noget endegyldigt. Visdom kan ikke findes, det er ikke en ting. Jeg tror mere og mere, at visdom er en indstilling og kan være en tilstand, man kan være i. Jeg tror også, at vi mennesker, i mindre og højere grad, bevæger os ind og ud af en vis tilstand, hvor vi til tider kan udtale og handle med visdom, og til tider ikke gør det.

Og når visdom er en tilstand og en indstilling, så er det ikke nødvendigvis sådan, at det kan findes i bøger, medier eller for den sags skyld, hos andre mennesker som vi anser som vise.

Jeg tænker, at visdom er noget personligt, at det hænger sammen med vores eget unikke liv, og at det er en indstilling til andres unikke liv, som fra tid til anden, skaber en situation hvor vi er vise.

Vi kan fx være vise ift. vores eget liv og egen unikke personlighed, og finde brugbar viden og inspiration, som øger vores livsglæde og hjælper os igennem en svær periode, eller giver et svar på et besværligt spørgsmål, som vi har til noget i livet.

Vi kan også udvise visdom i relation til andre, når vi fx kan lytte til deres version af verden, prøve at forstå deres synspunkt, ud fra deres unikke erfaringer og unikke perspektiv, og derfra prøve at udtale os, i tråd med den verden de ser. Når vi kan sætte os i andres sted, lytte til deres synspunkt og udtale os, så vidt det er muligt, ud fra det de siger, så er vi også vise.

Derfor tænker jeg nu, at visdom kan komme fra alle mulige steder. Faktisk tænker jeg mere og mere, at visdom kan opnås ved, at lade sig inspirere til, at få nye indsigter i en selv og i verden omkring en.

Og jeg tænker også, at disse indsigter ikke nødvendigvis behøver at komme fra tykke bøger eller udnævnte vise mennesker, men kan komme alle mulige steder fra. Det handler jo om ens egen indstilling til en selv, til verden omkring en og til andre, og derfor kan inspirationen til at forstå en given situation, komme alle mulige steder fra.

Fx havde jeg for nyligt en oplevelse med et potentielt skift i min hverdag. Her tumlede jeg med om dette skift ville være et godt valg for mig, og jeg var usikker, både på der hvor jeg ville skifte fra og om det jeg overvejede at skifte til, så ville være bedre.

Jeg fandt da inspiration i en udtalelse i filmen Pirates of the Caribbean, hvor hovedpersonen udtaler noget alla: “Det er ikke de uærlige man skal være mistænkelige overfor. Man ved at de uærlige vil lyve. Det er de ærlige man skal holde øje med, for man ved aldrig hvad de kan finde på”.

Denne sætning huskede jeg i mine overvejelser og det gav mig inspirationen til at tænke, at det kan godt være, at det jeg er i ikke er optimalt, men jeg ved hvad det er og hvad der sandsynligvis vil ske i det. Jeg ved intet ift. det nye, og da jeg er i tvivl om det nye, som skiftet ville give, er bedre eller overhovedet godt, så er det bedre for mig, at være i det som jeg kender, i det mindste ift. denne præcise situation.

For mig var det en hjælp i denne situation, at jeg fik inspirationen til at tage en velovervejet beslutning, og så gør det ikke noget, at inspirationen kom fra en underholdningsfilm. Det er vel ligemeget, så længe man lader sig inspirere og på den måde finder svar, på de svære overvejelser og spørgsmål som man har i livet.

Ud af dette, lavede jeg derfor denne sætning:

“Visdom kan både være, at opsøge nye indsigter og, at finde nye indsigter i det, man ellers gør”.

 

Personligt prøver jeg at gøre begge dele, som sætningen siger. Jeg opsøger nye indsigter i bøger og andre medier, og jeg lader mig selv blive inspireret i min normale dagligdag, og de ting jeg gør der.

Hvad gør du i dit liv, for at finde inspiration og svar på svære spørgsmål? Hvordan finder du din visdom i dit liv?

 

Tak fordi du læste dette, og husk altid, at du er både fantastisk og unik.

Del det du lige har læst!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.